Tags

, , , ,

“Vær tro mot deg selv” eller ganske enkelt “vær deg selv” er ikke gode råd å gi til noen med morderiske tendenser, sadistisk legning, dypt umoralsk eller med ekstremt irriterende eller antisosiale vaner. Men for oss andre kan det virke frigjørende og gi oss krefter.

Vi har alle drømmer. Men hvis vi deler drømmene med andre så vil mange rundt oss si at vi må være mer “realistiske”. Når de gir oss dette rådet så mener de egentlig at vi skal ta del i de samme forutsetningene og fordommene om verden som de selv har absorbert inn i sine liv – ofte uten å kunne gi en god grunn på hvorfor. De vil at vi skal akseptere verden slik de mener at den er og at vi må gjøre mer for å “passe inn” i det generelle verdensbildet. De tenker ofte at de av oss som drømmer og håper og tror på den rike overfloden av muligheter er villedet og frakoblet fra virkeligheten. Men det kan jo faktisk hende at deres egen følsomhet har visnet hen og begrenser deres tenkning til en krympet og feiltolket realitet. Deres verden er kanskje på størrelse med et frimerke – vår trenger ikke være det.

Å være ordentlig realistisk i våre liv og karrierer trenger ikke å bety konformitet med verdens lettest tilgjengelige og ferdiglagde verdensbilde, men kan heller sentrere seg rundt det å stole på oss selv og la erfaring og instinkt lede oss mot det som føles ekte og rett for oss som de individene vi er.

Ett flere hundre år gammelt råd, eller direktiv, kan hjelpe oss: “Kjenn deg selv”. For hver av oss betyr det å bli mer reflektivt bevisst vår tro, holdning, tilbøyelighet, aspirasjon og vaner. Det betyr også å bedre kjenne våre lidenskaper, gleder, eget talent og styrke. Men det betyr også å kunne forstå våre begrensninger og svakheter samt å ta i betraktning muligheten for at noen av våre mest idiosynkratiske og kanskje pinlige trekk kanskje inneholder nøkkelen til skjulte styrker som kan låse opp mulighetene for fantastiske nye eventyr.

Men husk alltid: pingviner finnes ikke på Solastranden, ei heller ikke aligatorer. Du tar ikke tee-off med en basketball, ei heller spiller du basket med en golfball. Det er ikke noe iboende galt i noe av dette, de bare fortjener en annen kontekst hvor de virker bedre. Du kan spille golf med verdens beste basketball, men du får aldri senket putten og du kan spille basket med verdens beste golfball, men du vil aldri klare drible den nedover banen i en fast-break – med andre ord så er det gal setting for ballenes særegne kvaliteter.

Du må alltid lete etter den kontekst og settingen som passer deg – om du så må skape den selv, noe som ofte kan være en god ide. I mange tilfeller vil det å finne eller skape en kontekst som er rett for deg ikke involvere annet enn å bruke din egen individuelle tilnærming på problemløsning, være uredd når du bruker din unike tilnærming på problemer eller bruker dine distinktive kvaliteter for å skape nye muligheter. Din fremgangsmåte og din sti er kanskje litt forskjellig fra de personene du ser opp til eller de personene andre rundt deg ser opp til. Men, hvis det utnytter din unike egenart på en positiv måte, så er det den rette veien å gå.

Noen ganger må du endre deg selv for bedre å passe inn i omgivelsene. Mye av kulturen vår lærer oss nettopp det og forsterker inntrykket fra tid til annen. Men andre ganger så må du endre omgivelsene for å tilpasse de til den du er. Men alltid, så må det å være sann mot deg selv styre din retning og dine handlinger. Dette betyr ikke at du skal være sta og ikke godta endringer – men heller at du skal være autentisk og ekte istedetfor. Det betyr å lære og utvikle deg på en måte som er rett for deg.

2017

Her er de gode nyhetene for 2017: Det finnes ingen andre i verden som er som deg. Det finnes ingen 100% kopi av din unike kombinasjon av genetikk, bakgrunn og personlig erfaring. You are one of a kind! Det har aldri fantes og vil aldri finnes en annen deg – og det er Viktig å ta innover seg. Hvis du ikke allerede gjør det, så må du gjøre det meste ut av dette i ditt liv og arbeid og bevege deg videre fremover.

Det jeg har skrevet ovenfor støtter seg på en lang og rik tradisjon av tenkning som startet med Sokrates, ble gjenoppdaget av Seneca, ble refokusert av Søren Kierkegaard før det havnet i USA hos blant annet Ralph Waldo Emerson. Meldingen er klar: Ikke gi etter for falsk press. Bryt kunstige lenker som holder deg tilbake fra å yte ditt beste. Ikke bare gjør som alle andre. Verdien av å etterape andre kan bli funnet ved nøye vurdering av verbet “etterape”. Frigjør deg selv fra gjennomsnitts forventninger og vilkårlige begrensninger. Vær sann mot deg selv. Omfavn de fantastiske ressursene du innehar og bring til verden den største gaven du kan gi resten av oss – Deg selv, i form av din egen unike idiosynkratiske fortreffelighet.

2017 trenger det beste av deg, det gjør vi alle!

Godt Nyttår 2017 🙂