Tags

, , , ,

“Hva om?” Dette er sannsynligvis de mest disruptive ordene i det Norske språket. Hvis “hvorfor?” får oss til å stoppe opp, så fyller “hva om?” hjernen vår med muligheter. Politikk, innovasjon  og kunst ville vært umulig om det ikke var for “hva om?”.

Hva om vi forsøker å snakke sammen istedetfor å slåss? Hva om vi lager en liten datamaskin og bruker den i en telefon?  Hva om pygmeene virkelig hjalp en figur kjent som Fantomet?  Start en setning med “hva om?” og alt er mulig.

“Hva om?” roter det også til oppe i hodet ditt – trøbbel og angst. Hva om det regner på bryllupsdagen? Hva om det finnes en Gud som ser meg og dømmer meg akkurat nå? Hva om jeg har tatt feil i alt jeg har trodd til nå? Hva da?

“Hva om?” er en semantisk pinne stukket inn i mulighetenes vepsebol. Endeløse ideer flyr summende rundt hodene våre – av og til inspirerer de oss men for det meste distraherer de oss.

Det finnes mange måter du kan døyve effekten av “Hva om?”. Noen tyr til meditasjon, andre sløver seg med alkohol mens andre rett og slett velger å la være å tenke. De overgir seg til rutinene i livet. De blinker istedetfor å tenke og velger å skru av hjernen og overgi seg til underholdning som etterlater de i en katatonisk tilstand gjennom kvelden frem til de går og legger seg.

Det jeg anbefaler er det motsatte. Istedenfor å tenke mindre, så mener jeg at vi bør tenke mer på mulighetene i livet – men på en skeptisk måte, slik at vi kan kvitte oss med de irrelevante og uviktige “Hva om?” og heller fokusere på de virkelig verdifulle og tanke provoserende mulighetene.

Jeg ser jeg må skrive et innlegg til og forsøke å forklare skeptisisme som en livsstil. Å leve på en skeptisk måte krever mye øvelse, men det er verdt det. Ved å lære å tenke skeptisk på ting så blir vi ikke bare flinkere til å identifisere de ting som har virkelig mening, relevans og verdi i livet. Vi blir også flinkere til å identifisere de ting som mangler mening, relevans og verdi og klarer derved å rydde i tankene våre ved å sette disse til side og konsentrere oss om de ting som teller.

Det gir deg rom til å tenke og gir deg friheten tilbake.

Skeptikerne identifiserte flere teknikker for å rydde i tankene. Den skeptiske filosofen Agrippa utviklet fem tekniķker og jeg føler mitt neste innlegg vil være om hans fem teknikker. Disse ble funnet frem igjen på 1600 tallet og er nå en del av det moderne tankesett.