Tags

, , , , , ,

“Empty is that philosopher’s argument by which no human suffering is treated. For just as there is no use in a medical art that does not cast out the sickness of bodies, so too is there no use in philosophy unless it casts out the sickness of the soul.” -Epicurus

epikur

Jeg begynte å studere filosofi fordi jeg trodde det ville kunne gi svar på mine spørsmål om livet. Jeg var ung og påvirkbar og hadde hastverk med å finne ut av ting.

Jeg hadde allerede to batchelor grader under beltet og hadde gjort som så mange andre – hørt på de råd jeg fikk av mine foreldre og studert noe praktisk. Nå mente jeg at jeg var smart som hoppet uti fra den dype enden. Jeg mente at så snart jeg hadde funnet svare på de STORE spørsmålene (hva er godhet? hva er sannhet? hva er lykke? hvordan vet jeg at jeg ikke lever i the Matrix?) så ville resten av livet være enkelt.

Det viktigste først eller hva? Aristoteles ville vært stolt av meg – mine foreldre som aldri har lest Aristoteles var ikke fullt så imponert.

Men jeg fortsatte og skjønte raskt at jeg hadde tatt feil av filosofi. Ikke at filosofi ikke takler livets store spørsmål, det er bare det at filosofi gir ikke så mange svar. Filosofi gir deg mange teorier men disse har en tendens til å produsere enda flere spørsmål.

Termin etter termin, år etter år så så jeg mine filosofivenner og andre søkende gi opp i ren frustrasjon. Jeg fortsatte og etter en god stund fikk jeg en åpenbaring – jeg innså at filosofi er ikke om svar i det hele tatt. Filosofi er å stille de rette spørsmålene. Helt ulikt andre disipliner jeg har studert som fokuserte på å kommunisere kunnskap om verden. Filosofi er egentlig ikke om noenting som helst. Allikevel er det en praktisk disiplin på den måten at den lærer oss å ta et skritt tilbake, fokusere på et eller annet aspekt i livet og spør: “hvorfor?”

Alle kan filosofere men det krever litt øvelse. Poenget er å lære hvordan du stiller spørsmål om ting og gjennom spørsmålene, reflektere grundig over dem. Å vite at du må sakke farten og stille spørsmål er en verdifull evne i vår tid med konstant action og svar bare et museklikk unna. Det er derfor jeg henstiller til alle at de bør lese filosofenes verk, lære hva som må sies og når du har gjort det så må du ignorere det. Legg ned bøkene og for guds skyld ikke snakk om dem til andre da det vil kjede vettet av dem. Ikke snakk om filosofi – gjør det istedet.

Så hører jeg deg si: hva får jeg igjen for det? Hva får jeg igjen for å lære å stille spørsmål om alt? Da liker jeg det svaret Martin Heidegger gav til dette spørsmålet. Istedet for å spørre hva vi kan gjøre med filosofi så må vi spørre hva gjør filosofi med oss.

Filosofi åpner vårt sinn for værens mysterie. Dette kan være litt skremmende til å begynne med men hbis du finner veien til denne sinnsstemningen og bli der en stund så er det frigjørende. Filosofi har alltid vært assosiert med frihet. Frihet fra uberettiget frykt og begjær. Frihet fra enkle svar og grunnløs tro. Frihet fra dårlig fundamenterte lidenskaper. Frihet til å ta ekte valg om ting som virkelig betyr noe i livet.

De gamle filosofer forstod dette bedre enn de moderne. Ta Epikur som et eksempel. En filosof hvis tidløse visdom leder an. Det er fra Epikur at vi fikk ordet epikureer – en som er glad i god mat, god vin og det gode i livet. Epikur var ingen hedonist men en praktisk filosof som lærte bort enkel visdom for livslang lykke. Epikur levde i en hage med sine venner og følgere. Epikureerne nøt mat og vin i moderasjon fordi overforbruk av ting var roten til misnøye mente de. Det meste av tiden brukte de på å snakke sammen, stille spørsmål og reflektere over livet – med andre ord: filosofere.

Vi kan lære mye av Epikur. Vi gir oss ikke selv tid til å stille spørsmål og reflektere. Vi skynder oss gjennom livet stresset og jagende, networker, akkumulerer, kobler sammen ting rundt oss og konsumerer helt til livet har blitt så fylt opp med mennesker og opplevelser at vi knapt kan puste, for ikke å snakke om å snu oss rundt og se hvordan vi lever.

Høres dette ut som deg? Da må du lære deg å undre, min venn. Ta foten av gassen og ta vare på deg selv. Bruk tid på litt andre ting – se på stjernene, still spørsmål og reflekter. På den måten blir du også en filosof – velkommen skal du være 😊

BTW: Som du kan se av bildet i innlegget så er jeg påfallende lik Epikur, det eneste er at jeg mangler panneluggen 😊