Tags

, , , , ,

Groundhog day er en film fra 1993 med Bill Murray og Andie MacDowell i hovedrollene. I filmen spiller Bill Murray karakteren Phil Connors, en arrogant værmann fra Pittsburgh TV. Han og et kamerateam blir sendt til Punxsutawney i Pennsylvania for å dekke den årlige Groundhog day og Phil Connors befinner seg plutselig inne i en tidsloop, den samme dagen (2 februar) gjentar seg gang på gang på gang. Phil går igjennom mange stadier i filmen og hengir seg til hedonisme, begår selvmord osv osv i et forsøk på å bryte tidsloopen helt til han etter en tid begynner å revurdere sitt eget liv og prioriteringer.

groundhog day

I 2006 ble filmen en del av USAs National Film Registry da filmen ble ansett til å være kulturelt, historisk og estetisk viktig.

 

Læren om evig gjentakelse, slik Nietzsche presenterer den i boken The Gay Science, er ideen om at verdenshistorien er syklisk. I våre liv kommer vi tilbake til begynnelsen igjen og igjen, dømt til å leve for alltid med situasjonen i livene våre, hva enn det måtte være. Helten vil, ifølge Nietzsche, se på dette som en gledelig tanke, en taper vil fortvile. Nietzsche utviklet sin myte om den evige gjentakelse for å understreke problemet med hvordan mennesker kan finne mening med livet.

Jeg elsket studietiden min – inntrykkene, medstudentene, foreleserne, de gode diskusjonene, debattene, festene, bygningene, den synlige historien i byen, tradisjonene, å kunne gå på pub og ta en pint og vite at her har også Tolkien drukket øl, runde et gatehjørne og se bygningen hvor en celle ble sett for første gang osv.

Jeg følte jeg var del av noe stort og jeg virkelig elsket å være en del av alt dette.

I fjor ble jeg kontaktet av en inder jeg studerte sammen med, Nagendra – han hadde forretninger i Stavanger og vi møttes for lunch. Underveis så mimret vi tilbake til studietiden og Nagendra sa til meg: “Husker du Nietzsches ide om evig gjentakelse? Hvis jeg kunne velge en tid i livet mitt som jeg kunne leve om igjen og om igjen så ville det vært studietiden”.

For min del så har jeg etterhvert fått et ambivalent forhold til studietiden men det Nagendra sa fikk meg til å tenke og jeg konkluderte med at hvis jeg skulle fått velge en tid i livet som jeg kunne leve igjen og igjen så måtte det være tiden rundt Lysanders fødsel.

Tiden gikk mens underbevisstheten gnager og etterhvert kom livet mitt mer og mer i fokus og en dag jeg satt og kikket ut av vinduet hjemme, så så jeg for meg Nietzsches demon stående foran meg og gi meg tilbudet om evig gjentakelse og jeg kunne høre meg selv si, som Nietzsche. “‘Yes. You are a god and I have never heard anything more divine”(The Gay Science).

time

Nietzsche sier selv at ideen er skremmende og lammende og refererer til den som en byrde av “das schwerste Gewicht” som du kan tenke deg. Han erklærer at ønsket om evig gjentakelse markerer den ultimate bekreftelse på livet: Hva om en natt eller dag, en demon snek seg inn i din ensomste ensomhet og hvisket til deg: “Det livet slik du nå lever det, vil du måtte leve en gang til og utallige flere ganger, og alt usigelig lite eller stort i livet ditt vil måtte komme tilbake til deg, alt i samme rekkefølge. Eksistensens evige timeglass blir snudd, og du er inne i det, som et støvkorn.”(Die fröhliche Wissenschaft). Ville du ikke protestert og forbannet demonen som lokket deg slik eller har du opplevd øyeblikk av enorm betydning for deg som gjorde at du ville svart ham, som jeg gjorde “You are a god and never have I heard anything more divine.” .

Er vi villige, spurte Nietzsche, til å si et så lidenskapelig “Ja!” til hvert enkelt øyeblikk i vår eksistens at vi ville ha tatt alle de samme valgene igjen, selv hvis vi måtte gjenta dem for evig? Er du? Husk bare hva Nietzche skrev i boken also sprach Zarathustra: “Be careful when you cast out your demons that you don’t throw away the best of yourself”.