Tags

, , , , , ,

Angus MacGyver trodde at den dagen han pensjonerte seg fra livet i Secret Service så ville hans dager med fare være lagt bak ham. Men av en eller annen grunn klarte alltid MacGyver å rote seg opp i liv eller død situasjoner. Heldigvis hadde han en evne til å improvisere seg ut av enhver situasjon.

macgyver

Helt siden Richard Dean Anderson spilte MacGyver i tv-serien (1985 – 1992) så har han vært synonymt med DIY innovasjon.

I hver eneste episode så havner MacGyver opp i livstruende situasjoner bare for å slippe unna i siste liten som en slags Houdini – ved å bruke sine evner og kunnskap og å finne en løsning ved å bruke det han måtte finne liggende rundt seg f.eks en tyggis, to-tre binderser, en zippo lighter og vips så er dagen reddet.

MacGyvers uutømmelige kunnskap og oppfinnsomhet ble en morsomhet i tv-serien – etterhvert som episodene rullet over skjermene våre så viste MacGyver en ekstraordinær innsikt innen medisin, ingeniørkunst, kjemi, fysikk og en hel masse andre disipliner langt utover det som er vanlig for en hemmelig agent. Manusforfatterne skapte vanskeligere og vanskeligere situasjoner for MacGyver og fant mer og mer ufattelige måter på å komme seg ut av dem. MacGyver gikk løs på enhver situasjon på sin egen kule måte – mens andre rundt ham hadde panikk og var desperate så ville MacGyver sette sammen det han fant rundt seg og lage en fallskjerm, en rakett utskyter, plastisk eksplosiv, jet-ski eller annet som ville sette ham i stand til å avverge katastrofen og redde dagen.

For det meste var det latterlig men publikum elsket det. Suksessen var så stor at folk fremdeles snakker om ‘MacGyvering’ sin vei ut av vanskelige situasjoner.

Tretti år senere så er MacGyver et større kulturelt ikon enn noengang. Det at det nå skal lages en film basert på tv-serien er ikke overraskende – MacGyver har gitt et ansikt til en smidig, entreprenøraktig og innovativ kultur. Han representerer hacker geniet vi alle har lyst til å være – det kvikke, ressursfulle og visjonære individet som alltid endrer og oppfinner ting og som aldri står stille. MacGyver er vår tids helt!

Tenk litt etter den holdningen MacGyver viser ovenfor endring – han lar seg aldri settes ut av en situasjon. Han konfronterer enhver ny utfordring med åpne øyne og bruker utfordringen som en mulighet til å bruke sin kunnskap og sine evner. MacGyver bryr seg ikke med det han ikke kan gjøre noe med – han er for stoisk til det. Han fokuserer på de ressurser han har tilgjengelig og hva han kan gjøre med de. Han drar nytte av alle sine evner og bruker dem kreativt – han gjør om kriser til fantastiske øyeblikk – han blomstrer i endringer. Farlige situasjoner bringer frem det beste i ham – med tanke på hvor ofte han befinner seg i farlige situasjoner så kan vi bare anta at han oppsøker disse situasjonene for å teste seg selv.

Målet med innlegget er å vise at ved å kultivere de essensielle evnene du trenger til å endre erfaringen av endring så kan du snu situasjonen til å bli et eventyr, en utfordring du ønsker å løse – med pågangsmot, smidighet og visjoner er det mulig å ‘MacGyver’ endring ved å finne nye muligheter i uventede situasjoner.

Neste gang du befinner deg i en vanskelig situasjon uten noen ide om hvordan du skal komme deg videre, så spør deg selv: “Hva ville MacGyver gjort?” MacGyver ville tatt seg sammen, tappet inn i evnene og kreativiteten sin og kommet opp med en løsning som endrer alt. MacGyver ville tenkt igjennom situasjonen og snudd endringsøyeblikket til å bli et livsendrende visjonært øyeblikk.