Tags

, , , , ,

frykt

Jeg leste engang i et engelsk magasin at definisjonen på frykt er: FEAR – False Evidence Appearing Real. Frykt fremkommer ikke når vi vet hva vi kan forvente, heller ikke når vi ikke vet hva vi kan forvente.

Frykt fremkommer når vi gjetter hva vi forventer.

For å kunne overvinne frykten så må du fjerne så mange ukjente parametere som mulig – de ukjente parameterne som gjenstår, de du kan kontrollere av disse, er de som vil bestå i frykt dimensjonen. Så for disse siste ukjente parameterne så må vi forestille oss utfallet som det utfallet du ønsker. Husk: Frykt er alltid basert på å forestille seg det verste som kan skje, så forestill deg det beste som kan skje istedenfor. Frykt blir da til forventning.

Det finnes egentlig bare to typer frykt. Vi frykter at vi ikke er elsket eller likt og vi frykter at vi ikke strekker til. Frykten for å feile er faktisk en eller begge av disse: Vi frykter at andre ikke vil like oss hvis vi feiler (eller hvis vi har suksess) og vi frykter at vi ikke er verdige nok til suksess.

Troen på oss selv burde kunne svare på begge disse. Vi er likt. Vi strekker til. Troen på seg selv fjerner ikke bare frykt – det er det motsatte av frykt. Å leve i frykt er å leve uten tro på seg selv. I vår sekulære verden så finnes det mennesker som mener at vi ikke trenger tro, eller at de ikke har tro. Det er ikke sant. Vi tror alle på gravitasjon. Vi trenger ikke hive en pinne i luften for å se om den fremdeles fungerer. Vi har ikke bare en tro på gravitasjon – vi har en overbevisning at det fungerer og at det alltid vil være gravitasjon. Det er tro, tro er sikkerhet og sikkerhet er det motsatte av frykt.

Så hvis vi lever uten frykt, finnes det da en fare for at det å være fullstendig fryktløs setter oss i fare? Nei, vi burde fremdeles ta risikoer men bare kalkulerte risikoer (ihht Språkrådet er risikoer eneste tillatte flertallsform av ordet risiko).

Den eneste grunnen til at vi ikke følger våre drømmer er at vi hele tiden forteller oss selv at vi ikke kan gjøre det. I den situasjonen så kontrollerer frykten oss og frykten holder oss tilbake. Hemmeligheten er å forestille seg at du allerede er i mål og overbevise deg selv at slik er det. Det er tro, tro er sikkerhet og sikkerhet er det motsatte av frykt.