Tags

, , , ,

Etterhvert som klokker blir ‘smartere’ og våre liv mer komplisert så har jeg i årevis forsøkt å omfavne en motkultur hvor jeg setter pris på de enkle tingene og hvor jeg setter pris på tradisjoner.

108805b

Så, etterhvert som Apple, Samsung og LG kjemper om hvem som har det ‘smarteste’ uret så vil jeg forsøke å forklare hvorfor du burde eie det mest tradisjonelle av alle ur, et manuelt opptrekkbart ur.

Trendforsker og futurist William Gibson uttalte følgende:

Each one is a miniature world unto itself, a tiny functioning mechanism, a congeries of minute and mysterious moving parts. Moving parts! And consequently these watches are, in a sense, alive. They have heartbeats

Tiden er hva vi alle innstyrer livene våre etter og vi, alene, er ansvarlige for om vi har benyttet tiden så godt som vi kan. Gått glipp av en deadline? Min feil. Rakk du flyet? Det ordnet jeg. Bra timing. Å skape en forbindelse til din egen tid ved målrettet å trekke opp uret ditt hver morgen og å gjøre det som et poeng ved å ta kontroll over din egen tid er en del av vårt ethos.

Å trekke et ur manuelt er noe som sannsynligvis er ukjent for mange av leserne. Kvarts teknologien har gitt oss bekvemmelighet hvor det en gang fantes bevegelige deler og en daglig rutine ved å manuelt trekke opp uret. Mekanismen som trenger daglig rutine for å kunne fortsette å tikke ble utkonkurrert og ble en nisje interesse.

​Hånd opptrukne mekanismer er den enkleste form for mekanisk underverk som gir kraft til en tids avlesnings enhet med både nøyaktighet og pålitelighet.

omega687-10

Så hvorfor synes jeg det er så stas med manuelt opptrukne urverk?

1. Koblingen
Koblingen du har med uret ditt vil variere med hva slags type ur du har. Hvis du har en klassisk digital Casio kalkulatorklokke så kan du regne ut din andel av en restaurant regning på 1-2-3. Har du et kvarts fashion ur så ser du på det kanskje 10 ganger om dagen for å sjekke at du holder tiden. Men med et manuelt opptrukket ur så får du med noe større – et daglig rituale hvor du får en kobling mot ditt ur, du vil sette pris på mekanikken ved å trekke hovedfjæren via kronen som gir kraft til mekanismen for resten av dagen. Du tar på en måte kontroll over din egen tid.

iwc327-15

2. Ha på deg et ur med bevegelige deler
Den interne motoren i et ur kalles for et urverk og i de fleste moderne ur så har ikke disse noen bevegelige deler i seg. Mekanismen som gir kraft til rotasjonen av viserne er en vibrerende steinbit og et batteri, ikke komplekse og konstruerte nivåer av tannhjul som er perfekt avstemt til hverandre – slik som du finner i automatiske eller manuelt opptrukne ur. Automatiske ur får sin kraft gjennom bevegelsen av ditt håndledd mens manuelt opptrukne ur, det mest tradisjonelle og fundamentale av alle urverk, får sin kraft gjennom å vri på kronen – kraften får den fra dine fingre! Følelsen av en hovedfjær som spenner seg gjennom din tommel og pekefinger er fantastisk. For ikke å snakke om den herlige følelsen av å kjenne hovedfjæren utløse sin energi gjennom dagen mens urverket beveger viserne for at du skal holde tiden.

iwc327-05

3. Investering i fremtiden
Hvis du tar godt vare på ditt håndtrukne ur og tar det regelmessig til service hos en urmaker så kan uret ditt tikke i generasjoner. Hvis du har hørt om ur som går i arv gjennom generasjoner eller har vært heldig og fått et slikt selv så er det høyst sannsynligvis et håndtrukket urverk i arvestykket. Kanskje du selv en dag lar uret ditt gå i arv til et barnebarn – og hvis du gjør det så må du være sikker på at det er et håndtrukket urverk i uret, noe som vil gjøre det ekstra spesielt for den som får det.

627781823_o

4. Fortell verden hvem du er
Et ur kan fortelle verden hvem du er. Din stil. Din holdning. Ved å bære et håndtrukket ur så forteller du mye om hvem du er – du verdsetter funksjon, form og tradisjonell konstruksjon – tannhjul snurrer på ditt håndledd. Du velger å bære noe utenom det vanlige, noe som trenger litt mer stell og du er stolt av det!

Hamilton_Arnold_11

5. Fordi de ikke er nødvendige
Det er sant. Et ‘smart’, digital eller kvarts ur vil holde tiden bedre enn håndtrukne alternativer. Men, hvor er romansen, koblingen, det nitidige håndtverket? Manuelle urverk er herlig unødvendige men allikevel kjært. De funksjonerer kun når de blir stelt med og responderer til din berøring. Å kjøpe et kvartsur istedetfor en håndtrukket ur er som å kjøpe en Nissan Leaf istedetfor en Aston Martin DB5 – og hvem i all verden ville gjort det?