Tags

,

Når jeg var i Oxford på 20 års jubileet for 2 uker siden så var jeg selvsagt innom Queen’s lane coffee house og resultatet ble innlegget “En kopp kaffe” om hvordan kaffehusene virket som en magnet på natur filosofer i England i det 17 og 18 århundre.

Men, jeg var vitterligen også innom pubene The Eagle and Child (eller the Bird and Baby som den også er kjent som – eller The Bird som den kalles lokalt) og The Lamb and Flag.

the-eagle-and-child

For 10 år siden hadde jeg med min svigermor på The Bird og vi satte oss i loungebaren med en pint og snakket litt om løst og fast. Hun var veldig nysgjerrig på hvorfor jeg hadde tatt henne med på en pub (hun var 85 år gammel da) men jeg vet at hun er veldig interessert i litteratur. Rundt oss på veggene henger det håndskrevne papirark i glass og ramme og jeg ba henne se nærmere på disse.

Eagle_and_Child_(interior)

Dette er historien jeg fortalte svigermor:

På tirsdagskvelder pleide The Inklings samle seg på The Bird (og senere også The Lamb and Flag). The Inklings var en uformell litterær diskusjonsgruppe med hovedsaklig kristne forfattere (selv om noen også var antrosofer, ateister og okkultister) som samlet seg for å lese høyt fra sine uferdige manuskripter. De verdsatte historiefortelling og støttet aktivt opp om sjangeren fantasy. Dette var en ‘klubb’ for menn og bestod av studenter og dons fra Oxford University.

Gruppen ble startet av Edward Tangye Lean i 1931 og hensikten var å lese høyt fra egne uferdige komposisjoner for å åpne diskusjoner med medlemmene for på den måten å få nye ideer eller verdifull kritikk. Blant medlemmene var J.R.R. Tolkien og C.S. Lewis. Når Lean forlot Oxford i 1933 så døde klubben hen.

Lewis og Tolkien fant ut at de trivdes veldig godt i hverandres selskap og de startet med å møtes regelmessig hver mandag for en øl og diskusjoner. Lewis skrev følgende:

It has also become the custom for Tolkien to drop in on me of a Monday morning for a glass. This is one of the pleasantest spots in the week. Sometimes we talk English school politics: sometimes we criticise one another’s poems: other days we drift into theology or the state of the nation; rarely we fly no higher than bawdy and puns.

Lewis og Tolkien fortsatte å treffes, uke etter uke, for å snakke sammen, spøke og le og kritisere hverandres manuskripter. Med tiden så inviterte de andre forfattere med inn i gruppen og tilslutt var de 19 medlemmer. De blåste liv i deres gamle klubb The Inklings, skiftet møtedag fra mandag morning til torsdag kveld kl 21 i rommene til Lewis og tirsdager på The Bird.

Når alle var samlet og hadde fått sitt å drikke så pleide Lewis å spørre høyt:

Well, has nobody got anything to read us?

Det pleide alltid være noen – ut kom et røft manuskript, en historie eller et dikt og de andre ville lytte, oppildne, kritisere, korrigere, avbryte, krangle og gi råd. Slik fortsatte de utover kvelden helt frem til 2 – 3 tiden på morgenen i nesten tyve år.

Tolkien brakte med seg nye kapitler til Lord of the Rings etterhvert som han skrev dem, det samme gjorde han med Hobbiten. Lewis leste fra Out of the Silent Planet, the Great Divorce, The Problem of Pain, the Screwtape letters osv etterhvert som han skrev kapitlene. Charles Williams leste fra All Hallows’ Eve og Descent into Hell, David Cecil fra Two Quiet Lives, Owen Barfield fra Jason and Medea osv osv. Etterhvert som de møttes gjennom 30 og 40 årene så begynte det å skje utrolige ting – de skapte enormt mye kreativ energi, skapte sterke personlige bånd seg i mellom og sammen så skapte de noen av de største litterære verk i forrige århundre.

Det må også sies at de pleide å ha en konkurranse i gruppen. Den gikk ut på å lese dikt av Amanda McKittrick Ros – vinneren var den som klarte å lese lengst mulig uten å le. The Oxford Companion to Irish Literature beskriver henne som: “Uniquely dreadful”.

Medlemmer av The Inklings var:
J.R.R. Tolkien
C.S. Lewis
Owen Barfield
Charles Williams
Adam Fox
Hugo Dyson
Robert Havard
Nevill Coghill
Roger Lancelyn Green
J.A.W. Bennett
Lord David Cecil
Christopher Tolkien
Warren “Warnie” Lewis

Faste gjester var:

Charles Leslie Wrenn
Colin Hardie
C.E. Stevens
Eric Rücker Eddison
James Dundas-Grant
John David Arnett
Jon Fromke
John Wain
John Walsh
R.B. McCallum
Percy Bates
Gervase Mathew
Roy Campbell