Tags

, , ,

Det første kaffehuset i England, The Angel, åpnet i Oxford i 1650 og ble tett fulgt av The Queens Lane Coffee House i 1654 – som fremdeles eksisterer.

main

Helt fra begynnelsen så ble disse kaffehusene favorittplasser for den nye generasjonen av naturfilosofer som drev vitenskapen fremover i andre halvdel av det syttende århundre i England. Sirkelen av følgere rundt Christopher Wren i Oxford ble også raskt stamkunder og den berømte diskusjonen mellom Wren, Robert Hooke og Edmond Halley om en invers lov om gravitasjon og formen på planetenes baner fant sted på et slikt kaffehus. Isaac Newton flyttet senere til London og holdt ‘hoff’ på kveldene i et kaffehus hvor han distribuerte sine matematiske manuskripter som enda ikke var trykket til sine favoritt elever som var priviligerte nok til å sitte ved maestroens føtter.

Disse intellektuelle utvekslingene utviklet seg raskt fra å være uformelle møter mellom virtousene innen vitenskap til å bli kjent som ‘penny universities’ – en penny var prisen for en kopp kaffe. Eierne av kaffehusene begynte å tilby studiekurs i tillegg til forelesninger i en mengde fag for de som var villige til å betale en penny. William Whiston (Newtons etterfølger som Lucasian Professor ved ‘det andre universitetet’) underviste i den nye naturfilosofien, Francis Hauksbee (medlem av the Royal Society under Newtons presidentskap) gjorde det samme, Abraham de Moivre (Huguenot, matematiker og en glødende tilhenger av Newton) underviste i sjakk og matematikk samt lærte tilhørerne om hvordan de skulle kalkulere gambling odds.

I det attende århundre samlet en gruppe av religiøse dissenter, radikale liberale politikere og vitenskapsmenn seg i London Coffee House i St. Pauls. Benjamin Franklin kalte gruppen for ‘The Club of Honest Whigs’ og den bestod av Benjamin Franklin, Joseph Priestly (kjemiker), Richard Price (matematiker), John Canton (naturfilosof), John Pringle (lege) samt Benjamin Vaughan (lege).

Utallige vitenskaplige og matematiske debatter og disputter fant sted i kaffehusene i England i det syttende og attende århundre.

Selv treffer jeg mine venner for en kopp kaffe på søndager sånn av og til når det passer for de fleste av oss. Vi pleier ofte å møtes på Newsman eller Broremann Bar. For prisen av en god kopp kaffe så kan jeg godt underholde ved å fortelle mer om dette 🙂