Tags

, ,

過労死 (Karōshi) er japansk og kan oversettes med ‘død pga overarbeid’. Klikk for å twitre

 

stress

Selv om dødsfall grunnet overarbeid er nokså uvanlig nå om dagen så er utbrenthet et utbredt fenomen. De fleste av oss arbeider mye flere timer enn det som var vanlig før i tiden og det ser også ut som om vi har en tendens til å ville alt. Hvis du er som meg, så er du nok særdeles sårbar når det kommer til utbrenthet, siden jeg er vant til å
presse grensene for hva jeg klarer å utføre – og siden jeg egentlig alltid ser etter utfordringer så har jeg også en høy smerteterskel.

For noen år siden hadde jeg en stilling i et ledende konsulentfirma hvor jeg var ansvarlig for salg av konsulenttjenester mot SMB markedet. Å selge konsulenttjenester (både egne og andres) var ikke noe nytt for meg – den eneste forskjellen var at jeg var vant med å selge til de store firmaene, ikke SMB. Firmaet jeg arbeidet i hadde akkurat startet et fremstøt mot SMB og det var altså meg 🙂 Konsulentene var linet opp og det var bare å begynne å selge. Jeg hadde ingen kontakter eller nettverk i SMB markedet så det var å begynne med cold-calls, booke møter, komme i dialog, krumme nakken og stå på. Det gikk ikke så veldig bra og etter en stund begynte ting å ta på. Jeg bekymret meg når jeg var hjemme på ettermiddagene og kveldene, lå våken om natten, tok ikke ferier fordi jeg måtte få hull på byllen osv. Dag ut og dag inn… Istedetfor å legge ting bedre til rette for meg og avhjelpe meg så stilte heller firmaet større og større krav til meg og de begynte å kreve bedre og bedre resultater.

Jeg nappet ut kontakten på telefonen, bootet opp pc’en, skrev oppsigelsen min og gikk på dagen. Klikk for å twitre

Omtrent på dagen 7 måneder etter at jeg tiltrådte stillingen satt jeg i bilen på vei til kontoret og gikk mentalt igjennom dagen som lå foran meg mens jeg kjente på bekymringene og presset. Plutselig hiver jeg bilen ut på skulderen av motorveien, bråbremser, åpner bildøren og spyr som en gris. Etter at det hadde gitt seg kjørte jeg videre til kontoret og i det jeg parkerte bilen så begynte jeg å brekke meg igjen. Etter å ha vasket meg på toalettet gikk jeg inn på kontoret mitt og når den første telefonen ringte endte jeg opp med å kaste opp i papirkurven min på kontoret. Jeg nappet ut kontakten på telefonen, bootet opp pc’en, skrev oppsigelsen min og gikk på dagen.

Jeg har knapt følt meg bedre noengang enn når jeg gikk ut av kontoret mitt etter å ha levert oppsigelsen.

Jeg lyttet ikke til faresignalene i det hele tatt – smerteterskelen er for stor. Men, jeg har lært. Jeg er alltid på jobb, men når det gjelder utfordringer og bekymringer så legger jeg dem igjen på kontoret når jeg går hjem om ettermiddagen – de kan godt ligge der og vente på meg til jeg kommer på arbeid neste morgen. Det er ikke verdt å ta
dem med hjem fordi der hører de ikke hjemme!

En veldig god venn av meg var i en tilsvarende situasjon for ca 15 år siden. Men, i motsetning til meg så sluttet han ikke. Han fortsatte helt til han en dag møtte veggen. Han fikk diagnosen ME i en alder av 26 år og ble uføretrygdet – for resten av livet sitt ma å han hver 14 dag gå til legen og få vitamin B12 sprøyter fordi kroppen hans har sluttet
å produsere det selv!

Det er ingen som takker deg for å arbeide deg ihjel! Klikk for å twitre

Når det er sagt så finnes det teknikker for å motvirke utbrenthet og til å hjelpe deg med å holde føttene godt plantet på bakken – den enkleste av disse står nedenfor:

Vi har alle våre opp- og nedturer. Enten igjennom dagen (tenk bare på ettermiddags trøttheten) eller igjennom året (tenk bare på vinterdepresjoner). Men hvis du tenker virkelig godt etter så kan du se hvordan du kan bruke denne kunnskapen til å organisere tiden din så effektivt som mulig. Arbeidet du gjør er ikke bare en funksjon av tiden du investerer men også summen av energi og kreativitet du har tilgjengelig på akkurat det tidspunktet. Ikke sløs bort masse tid når du føler at du har lav energi eller ikke er kreativ. Du kjenner deg selv så godt at du kan planlegge slike aktiviteter når du er på oppe-siden og enkle oppgaver når du er på nede-siden.

Her er en artikkel fra Dagbladet datert 2 august 2016 om Karoshi

Og her er en artikkel fra e24.no datert 9 oktober 2016 om Karoshi