Tags

, ,

lead

Å være en leder behøver ikke bety det samme som at du er sjefen Click to tweet

Å være en leder behøver ikke bety at du har skapt noe eller gjort noe stort tidligere eller at en annen person har gitt deg en slags autoritet.

Å være en leder handler om å lede akkurat nå og kan gjøres uten penger, uten autoritet og uten noen andre. Først må du lede deg selv.

Det er en tenkemåte – jeg skal sette opp en kort liste. Legg til dine egne poeng i listen eller kommenter gjerne på innlegget med dine egne erfaringer. Jeg ville blitt glad hvis du gjorde det.

Etter å ha ledet personer, avdelinger, selskaper, investert i noen og vært i styret på noen samt vært gift i snart 20 år så føler jeg at jeg har en følelse av hva ledelse er.

Det kan hende jeg tar feil, men her er uansett listen min.

Mer suksess for andre enn for deg selv

Det viktigste av alt: Du bryr deg mer om andres suksess enn du gjør om din egen. Alle rundt deg trenger å bli bedre enn det du selv er.

Det er slik du leder. Lyset ligger foran deg og du leder de rundt deg mot lyset.

Hvis alle rundt deg oppnår mer enn deg selv, så er livet godt. Click to tweet

Du trenger ikke tro meg – men jeg har sett det skje flere ganger.

Det betyr ingenting om de er medarbeidere, investorer, venner, ektefeller. Hvis du bare fokuserer på dette ene prinsippet i alle dine handlinger gjennom dagen, så er du en leder.

Ja, og …

På jobb var det en av lederene som skal holde et foredrag som tenkte å starte hele fordraget med en vits – sånn for å løsne stemningen. Han prøvde ut vitsen på meg. Jeg hadde lyst til at han skulle endre den men istedetfor å si ‘Ikke bruk den. Bruk denne istedetfor’ så sa jeg ‘Ja, og…’ en teknikk som blir mye brukt innen improvisasjonskomedie.
Så hva betyr det? Jo, jeg stoler på vedkommende og setter pris på ham så hvis jeg bare sier ‘Nei!’ så viser det at jeg ikke har nok respekt for ham til å bruke av min egen tid til å komme opp med konstruktive ideer.
Så derfor sier jeg ‘Ja, og….’ og sier hva som er bra med ideen, hvordan jeg tror den kan bli gjort bedre og hvorfor. Jeg gir alle hans ideer og tanker respekt og adderer mine egne fremfor å subtraktere fra dem.

Konstruktiv kritikk virker slik:
a) Ja, og …
b) list opp alt som er bra
c) hvordan ville du forbedre det
d) finn visjonen som er basis for ideen
e) lag kobling mellom ‘hvorfor’ med hva du foreslår til den initielle visjonen. Fungerer det bedre enn den initielle
ideen?
f) Vær åpen for at du kan ta feil. ALLTID, ALLTID kan du ta feil.

Takknemlighet

En av mine tidligere ledere har hoppet av og startet sitt eget selskap – han arbeider nå med coaching og er veldig flink i det han gjør. Mye kan bli sagt om coacher men han er en fantastisk person som gjør alt riktig.

Fortell meg en ting du er takknemlig for Click to tweet

Vi traff hverandre på Sola flyplass for et par uker siden og ble sittende å snakke sammen mens vi ventet på flyene våre.
Vi kom inn på telefoner og mas og jeg innrømmet at jeg ikke har talepostkasse på min mobiltelefon. Han fortalte meg hva hans talepostkasse sier og jeg måtte faktisk ringe ham for å høre den selv. ‘Før du legger igjen en beskjed, fortell meg en ting du er takknemlig for. Start nå…’

Han fortalte meg at meldingene folk la igjen var helt utrolige!

Mor, du vil ikke tro hva jeg gjorde idag. Nå skal du høre…. Click to tweet

Som en leder så ser jeg alltid for meg at jeg er omgitt av mennesker som, på slutten av dagen, ringer sine mødre og sier med stolthet i stemmen ‘Mor, du vil ikke tro hva jeg gjorde idag. Nå skal du høre….’

Ikke det at hver dag er like morsom eller god, fordi enkelte dager er ikke det. Men pass på slik at dine medarbeidere kan ringe min venn og legge igjen beskjed om ihvertfall en ny ting de kan være takknemlige for.

Kanskje de har lært seg noe nytt? Kanskje de har blitt kjent med en annen kollega og skapt verdier? Kanskje de føler at deres bidrag til arbeidsplassen er viktig og blir satt pris på?

30 – 150 regelen (også kjent som visjonsregelen)

Hvis din organisasjon består av mindre enn 30 personer så er organisasjonen din en stamme. 70.000 år siden, hvis en stamme vokste seg større enn 30 individer, så er det beviser for at den ville da splittes i to.

En stamme er som en familie. Med en familie så vet du hvem du kan stole på og hvem du ikke kan stole på. Du lærer deg til å bry deg om deres individuelle problemer. Du kjenner til alt om alle i din stamme.

Med 30 personer, så tilbringer lederen tid med hver enkelt person i stammen og vet hvordan han/hun skal lytte til dem.

Hvis din organisasjon har mellom 30 og 150 ansatte så kan du nødvendigvis ikke stole på alle. Men du kjenner til alle. Du vet du kan stole på Anita fordi Knut sier du kan stole på henne – og du stoler på Knut.

Med mer enn 150 ansatte så kan du gi opp å holde rede på alle. Det er umulig – men her er det mennesker er forskjellige fra andre raser.

Vi ble sveiset sammen ved å fortelle historier. Vi fortalte historier om nasjonalisme, religion, sport, penger, produkter, god, bedre, best!

Hvis to mennesker tror på den samme historien, så kan de være tusenvis av kilometer unna hverandre og ikke kjenne hverandre, men allikevel fordi de tror på den samme historien, så føler de implesitt at de kan stole på hverandre.

En leder forteller en visjonær historie. Vi er best på service fordi…. Vi gjør Norge sikrere fordi…. Vi hjelper andre fordi….. Vi skaper verdier fordi….

En god historie, som alle historier noensinne fortalt, starter med et problem, går igjennom en smertefull prosess for å løse problemet og har en løsning som er bedre enn noe noensinne sett før.

Først lyttet du til andre mennesker, så tok du vare på dem men nå samler du de under en visjon de tror på og kan relatere seg til.

Organisasjoner lever og dør pga dette. De lever hvis du får det til og de dør hvis du ikke får det til.

Nøkkelen til suksess avhenger av hvor kraftfull historien er som forteller om organisasjonen som et merkenavn / ‘brand’.

De ansatte må tro på visjonen.

Forandring

Alle føler smerte som de ikke har lyst til å føle på. For eksempel så kan jeg få vondt hvis noen gjør narr av hvordan jeg ser ut. Jeg pleide å føle smerte når noen stilte spørsmålstegn med mitt bidrag som leder, noe jeg likestilte med mitt selvbilde. Hvis jeg er CEO så kan jeg kanskje få vondt hvis tallene blir røde eller ikke viser så svart som forventet.

Så vi gjør ting for å skjule smerten. Vi har kanskje på oss fine og dyre klær – ikke fordi vi liker dem men fordi de er en barriere mot smerten: Ingen vil gjøre narr av hvordan jeg ser ut nå.

Tenk over alt vi gjør som barriere mot smerte. Det kan hende vi ikke bruker nærbutikken fordi vi ønsker ikke bumpe inn i mennesker som kanskje har gitt oss smerte. Vi kan bli fristet til å pynte på tall, kanskje tilogmed skjule dem, fordi vi ikke ønsker at investorer skal tro vi er en dårlig CEO.

Snart så blir alt i livet som gir oss glede (fordi vi nå gjør alt for å slippe smerte) kun barrierer mot smerte og forandring.

Hvis du kan klare å fjerne disse barrierene som du har laget mot smerte og forandring så vil livet bli mye mer usikkert, men vi blir fri.

Vi lever i en stor verden, en verden der risiko og skjønnhet går hånd i hånd og vi ikke lengre er redde for smerten som forandring kan gi.

En leder er alltid forberedt på smerte og innser at smerte er kun muligheter til å leve i en større og mer rikelig verden.

Dette er hemmeligheten som mennesker glemmer når de bygger seg mursteinshus og gjemmer seg inni slik at utenomverdenen og smerten ikke kan nå de.

Verdighet og respekt

Hvis jeg ikke behandler meg selv med verdighet og respekt, hvordan kan jeg da forvente at mennesker rundt meg skal gjøre det?

Det finnes alltid en god årsak og en virkelig årsak

Mennesker kommer til deg hver eneste dag med sine problemer. Problemene er vanligvis gode problemer. “den og den krever for mye” eller “den og den gjør ikke jobben ordentlig” eller “pga den/det så ligger vi bak skjema” osv. For en stund siden (hos en annen arbeidsgiver) så spurte en medarbeider om hun kunne treffe meg utenfor kontoret for å snakke med meg.
Hun gråt. Jeg spurte hva som var galt og det viste seg at hun var redd for at hun ikke var flink nok hos sin kunde. Det var hun heller ikke, men det viste seg at det virkelige problemet var at hun hadde hørt en av seniorene i firmaet snakke dårlig om henne bak hennes rygg og dette påvirket arbeidet hennes hver dag.

Dette var den virkelige årsaken og måtte ordnes – det ble ordnet og etter det blomstret hun og kunden ble kjempefornøyd med henne.

I 100% av alle slike saker så finnes det en god årsak og en virkelig årsak.

En leder lytter til den gode årsaken og finner en løsning – men så lytter lederen enda bedre etter og forsøker å finne ut hva den virkelige årsaken er. Det finnes ALLTID en virkelig årsak. Lytt etter den og forsøk å hjelpe.

En god løsning løser et problem, en virkelig løsning løser 100 problemer.

Helse

En leder som tilbringer sin tid sammen med mennesker som har negativ påvirkning på seg er ingen god leder. En leder som ikke alltid praktiserer kreativitet er ikke en god leder. En leder som ikke er takknemlig for overfloden og rikeligheten i sitt liv vil aldri klare å lede andre etter en visjon – han vil ikke vite hvordan.

Kjærlighet

Warren Buffet sa i et intervju at han pleide å småløpe til jobben og at han ville gjort jobben gratis. Det er kanskje lett for ham å si det, siden han er god for ca $50 milliarder.

Men jeg leste en biografi av ham og i biografien var endel brev han hadde skrevet når han i sin tid startet å arbeide i 1950 årene.

Selv når han var blakk og startet sin forretningsvirksomhet hjemme i stuen sin så kan du lese i brevene hans at han elsket det han jobbet med. Han frydet seg når han fant firmaer som ingen andre visste om slik at ingen heller så de når de ble finansielt undervurdert og han kunne kjøpe dem opp.

Ikke bare gjør ting for penger. Penger er en bieffekt av utholdenhet. Du er utholdende hvis du liker det du gjør. Utforsk dine interesser og bli utholdende. Så kan du senere nyte bieffektene.

Led deg selv

Du trenger ikke lede andre.

Før jeg kan lede andre må jeg kunne lede meg selv. Click to tweet

Jeg må lese meg opp på teori. Jeg må forsøke å forbedre meg med 1% i uken. Jeg har en håndfull interesser og mye erfaring.

Jeg må bli flinkere i de tingene som interesserer meg. Jeg må forstå bedre de smertefulle opplevelsene jeg har hatt i arbeidslivet, jeg må hver dag øve og trene min helse; fysisk, følelsesmessig, mentalt og spirituellt.

Noen ganger gjør jeg det ikke og da kjenner jeg det. Ikke vis anger – idag er en ny dag – idag er den eneste dagen.

Definisjonen jeg legger til grunn for suksess er: “Er dagen idag suksessfull?”

Fordi, hvem vet om morgendagen eksisterer. Idag er den eneste dagen jeg trenger å tenke på suksess.

Og hver eneste suksessfulle morgendag blir bestemt av en eneste ting: Å ha en suksessfull dag idag.