Tags

, , ,

Quotation-Stephen-King-fantasy-reality-creativity-truth-fiction-Meetville-Quotes-10144

Jeg ble født akkurat tidsnok til å oppleve Star Wars fenomenet. Jeg kunne ikke valgt et bedre tidspunkt selv 🙂

For eldre, mer kjedelige og fantasiløse mennesker så var Star Wars bare en film – en veldig populær film. Folk stod i køer på utsiden av kinoen for å kjøpe billetter og filmen satte standarden for spesial effekter.

For meg var det som å se en åpenbaring.

Jeg var ikke blant de første som så filmen og jeg pleide plage de som hadde sett den med spørsmål. Jeg visste det var roboter i filmen – en gullfarget humanoid og en liten Dalek lignende robot. Hadde R2-D2 et våpen? Kunne den skyte slik en Dalek kunne? De husket ikke. Husket ikke? Hvordan kunne de ikke huske slike vesentlige ting? Jeg kunne ikke vente med å se den – i mellomtiden så startet jeg å gjette hva filmen handlet om og lagde en historie som jeg trodde kunne passe.

På utsiden av kinoen var det en enorm plakat av Darth Vader sitt hode. Vi fikk et program utdelt sammen med billetten som introduserte oss til konseptene i filmen.

Dagen etter fant far frem en Cornflakes pakke som han hadde kjøpt i England. Inne i pakken var det klistremerker som du kunne klistre på baksiden av pakken – Darth Vader og Obi Wan “Ben” Kenobi sin lyssabel duell på dødsstjernen! Pakken måtte spises opp før jeg kunne klippe ut baksiden – jeg har aldri spist så mye cornflakes så raskt før.

Det var i 1977. Nå i 2014 har min seks år gamle sønn Lysander fattet interessen 🙂 Han spiller Lego Star Wars på Xbox og Nintendo 3DS og har Lego Star Wars figurer. Her om dagen så satte vi oss ned ved Legoen og lagde et eventyr sammen. Slik ble eventyret:

Prinsesse Leia, R2-D2, C-3PO, TC14 og en vennligsinnet Jawa ankom en eldgammel og forfallende pyramide i sin snøspeedorz. Teamet mistenkte at pyramiden inneholdt en stor hemmelighet. R2-D2 forvant inn i pyramiden gjennom et hull i veggen men kom ikke tilbake igjen. C-3PO var fra seg av redsel for sin venn og samtidig for redd til å gå etter så Prinsesse Leia kalte opp Chewbacca for hjelp. Han og Hammerhead ankom i sin landspeedorz og Hammerhead sine store hender klarte å flytte noen steiner slik at hullet ble stort nok til at Chewbacca kunne komme seg inn – bare for å finne en fryktinngytende Gammoreansk vakt på innsiden. Det viste seg at vakten ikke var farlig men han ønsket å advare om at pyramiden var skrøpelig og kunne falle sammen slik at vi måtte være forsiktige. Chewbacca og Hammerhead gikk forsiktig inn og hentet ut R2-D2 og en dødsstjerne droide som trengte reparasjon. 9D9 og Powerdroid fikk reparert dødsstjerne droiden og han fortalte om skatten som fremdeles var på innsiden av pyramiden. Ved å samarbeide klarte teamet å fjerne nok brikker til at skatten kunne hentes ut av pyramiden. Prinsesse Leia skiftet til sine hvite seremonielle klær og det var tid for middag.

Lysander gjorde det jeg selv gjorde for 37 år siden. Star Wars figurene er vidunderlige fordi de er så interessante. Det rare er at når jeg vokste opp så lagde ikke Palitoy figurer for de mest kjente karakterene i filmen – derimot lagde de mange figurer av karakterer som knapt viste i filmen. For eksempel var det ikke mulig å finne Grand Moff Tarkin enda han er sentral i filmen. Derimot kunne du kjøpe Dødsstjerne kommandøren som er i en scene av filmen av ca 3 sekunders varighet. Go figure!

Jeg lekte ikke med figurene for å gjenskape scener fra filmen. Derimot så skapte jeg eventyr og karakterer for disse mindre kjente figurene, menneskene, droidene og robotene. R5D4, Dengar og Snagletooth var kanskje i filmen bare noen få sekunder hver men det var det som var fascinerende – de kunne bli det du ville de skulle bli.

Jeg fikk aldri tak i en Millenium Falcon eller kartong dødsstjernen. Ikke fikk jeg Jawa sandcrawler, Boba Fett sitt Slave One romskip eller de fantastiske kjempene AT-AT som bruktes i snøen. De var altfor dyre.

Men jeg har aldri vært så takknemlig for noe fra min barndom, som jeg er for ikke å ha fått disse lekene til jul eller gebursdag fordi det betød at jeg måtte bruke min egen fantasi og kreativitet til å lage mine egne.

Jeg pleide å samle toppene på deodorantene og hårsprayene til min mor, stiv papp, plastikk osv. Jeg samlet alt dette og limte det sammen og malte det til de mest fantastiske romskip, roboter, dødsstjerner osv. Jeg hadde mye finere leketøy enn det Palitoy kunne tilbydt meg og jeg lærte å lage modeller i tillegg 🙂

Historien jeg fantaserte meg frem til før jeg så filmen selv? Den skrev jeg ned og sendte George Lukas som et filmmanuskript med sine helt særegne karakterer, monstere, roboter og droider. Ikke rart han måtte vente så mange år før han lagde neste trilogi – jeg var langt forut min tid 😀

Jeg tror definitivt ikke at min fantasi og kreativitet er unik. Click to tweet

Hvert barn har det. Men det trenger å bli utviklet og oppmuntret. Jeg tror at det var stort sett flaks som gjorde at jeg ble oppslukt i Star Wars universet på den tiden jeg ble det og på den måten jeg ble det. Det var fantastisk for utviklingen av min fantasi og kreativitet. Det er en så enkel story, men fortalt på en så god måte med masse bakgrunnsdybde som gjør det til en så god grobunn for et barns fantasi til å slå rot, utforske og utvikle.

Jeg tror vi trenger å lære barn å leke – ikke alle barn kan lære det av seg selv. Click to tweet

Og jeg tror at vi må gi de verktøyene de trenger til å leke men samtidig være forsiktige så vi ikke setter begrensninger. Med så mange moderne leketøy og dataspill så tror jeg virkelig vi trenger det.

Hvis du eller ditt barn viser mer interesse for boksen som leken kom i fremfor selve leken – hold utkikk, kan hende noe interessant er i ferd med å utvikle seg i fantasien…

PS: Jeg fikk svar fra George Lukas på mitt innsendte manuskript hvor han takker veldig for mitt bidrag. Jeg innbiller meg den dag i dag at det var fra ham personlig.

PPS: Under innspillingen av Empire Strikes Back så bodde jeg i Drammen. Min far arbeidet da i luftforsvaret på Fornebu og jeg hadde planleggingsdag fra skolen og var med ham på jobb. Der møtte jeg mange av skuespillerne fra Star Wars siden de skulle filme noen scener på Finse (Hardangerjøkulen) og hadde flydd inn til Fornebu fra USA. Jeg fikk da autografen av mark Hamill (Luke Skywalker), Harrison Ford (Han Solo), Carrie Fisher (Prinsesse Leia), Billy Dee Williams (Lando Calrissian), Peter Mayhew (Chewbacca) og Anthony Daniels (C-3PO).