Tags

, , , ,

Innovasjon er prosessen som gjør noe bedre eller å gjøre noe bedre. Det er kreativitet i praksis. På sett og vis kan alt gjøres bedre – det finnes plenty av ting som roper ut etter å gjøres bedre. Innovasjon trengs absolutt men det er ikke alltid velkomment.

Mennesker liker ikke endringer – de sier at de gjør det, men de gjør egentlig ikke det. Click to tweet

De liker ikke ting som er annerledes og absolutt ikke mennesker som er annerledes. Det er som å bli slått i ansiktet for en som er kreativ – fordi, ikke bare er det de kreative som driver frem endringer ved å gjøre ting annerledes, de er også annerledes selv. De både ser og høres tilsynelatende ut som vanlige normale personer. Normale mennesker liker ikke det.

Dette er en advarsel til de kreative der ute i verden:

Du og dine ideer er ikke velkomne blant normale mennesker. Click to tweet

Hvem tror du at du er med dine høytravende ideer? Du er betalt til å gjøre en jobb, ikke til å tenke. Du er betalt for å opprettholde status quo, ikke rokke båten. Du er betalt for å se til at bedriftens idealer opprettholdes, ikke for å endre dem (selv om det kanskje gjør dem bedre).

Du er betalt til å gjøre en jobb, ikke til å tenke. Click to tweet

Forsøker du å få deg en ny jobb? Hvem vil ansette en troublemaker? Hvem vil ha en løs kanon på dekk? Hvem vil ha noen som er multi-disiplinert? Vi har en knagg her for arbeidsbeskrivelser, ikke for et nysgjerrig sinn (hvis du ikke tror meg på denne siste påstanden så kan du sjekke enhver stillingsannonse. Der vil du se fra rengjøringsmedarbeider til Adm. Dir at stillingen innebærer oppgaver du må gjøre, ikke ‘tenke-ting’).

Du må klare å skille deg fra resten av mengden for å bli sett Click to tweet

Skal du starte for deg selv? Du må klare å skille deg fra resten av mengden for å bli sett, men hvis du skiller deg for mye ut så kan du risikere å se tåpelig ut. Hvis du ser for spennende og morsom ut, så kan andre tro at du ikke er seriøs – på den annen side, ser du for ‘vanlig’ ut vil du ikke bli sett i det hele tatt…

I de fleste tilfeller har det tatt laaang tid før oppfinnelser og utvikling ble annerkjent hos ‘normale’ mennesker. Flokken er vanligvis for redd til å forsøke noe nytt, så de venter heller for å se hva som skjer når andre prøver først.

Hvis du er for innovativ, så ser de ofte ikke hva du tilbyr. Det er rett og slett ‘usynlig’ for dem – de klarer ikke forstå det. Du har kanskje hørt historien fra Sør Amerika om skipene til conquistadorene som viste seg i horisonten for første gang i historien? Historien går slik at de innfødte, siden de aldri hadde sett et skip, ikke kunne se de – at de ikke oppfattet de. Dette er selvsagt en overdrivelse – sannsynligvis forsøkte de initielt å bortforklare skipene og rett og slett ignorerte fenomenet.

Mitt favoritt eksempel på dette er Beatles sitt syvende album – Revolver, som ble utgitt i 1966. I dag blir det sett på av eksperter som det mest innovative rockealbum noensinne laget og også den mest innflytelsesrike LP på 1960 tallet og definitivt bedre enn det albumet alle drar frem når de snakker om Beatles, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Men det som skjedde når det ble utgitt var merkelig. Det ble selvsagt nummer 1, men den tids kritikere kunne ikke vurdere det. De kunne ikke vurdere det fordi det var for innovativt til å vurderes utifra den tids musikk. Det går fremdeles an å lese kritikkene fra den tiden og det er morsom lesning – kritikerne hadde ikke litterære evner gode nok til å beskrive på en god måte hva de lyttet til. Selv Ray Davies fra the Kinks sa “I didn’t get it at the time”.

Det tok over ett år før publikum til slutt ‘got it’ og i mellomtiden hadde Beatles utgitt et mindre innovativt album, nemlig Sgt. Pepper, som ble ansett for å være det beste album noensinne utgitt. Men i virkeligheten så skrøt de ikke av Sgt. Pepper (selv om de trodde at de gjorde det), i virkeligheten så var det Revolver de skrøt av – Revolver hadde nemlig klargjort publikum for lyden på Sgt. Pepper. Rocke journalismen endret seg det året, sammen med så mye annet. Revolver var rett og slett for avansert for 1966.

Nå har jeg ravet om en LP, noe som ikke er så veldig viktig. Men det samme kan skje med dine ideer, dine konsepter og dine produkter. Hvis de er for innovative så er folk rett og slett ikke klar for dem. “They just won’t get them”.

Jeg skal vedde på at du har en kjempeide, et utrolig bra konsept eller ett produkt som er nyskapende og utfordrende men du finner ingen som ‘skjønner det’ eller ‘skjønner deg’. Min gjetning er at det er fordi det er du – og jeg vet du er en av disse ‘kreative typene’ – sannsynligvis er det ikke fordi det du har ikke er bra, mest sannsynlig er det fordi det er for godt. For godt til å være sant og rett og slett for annerledes.

Jeg er kanskje ikke den rette til å gi deg råd, men hvis jeg skulle gjøre det så ville det kanskje være dette: Fortsett med å se om du kan finne et publikum for dine ideer, konsepter eller produkter. De kommer sannsynligvis ikke til å være tilfeldigvis tilstede på den neste konferansen du deltar på eller på et networking arrangement. Du kommer sikkert til å innse, som meg, at de er ca 3% av alle de ‘normale’ menneskene du tilfeldig møter. Vår utfordring er å øke oddsen ved å være mer strategiske.

Den andre tingen du kunne forsøke er å stoppe med å være så forbannet smart og heller begynne med å være gjennomsnittlig og kjedelig som alle andre. Play it safe – det er best. På den annen side sett kan jeg ikke innbille meg at du vil gjøre det, siden det er en fremmed tanke for meg også.

Vi har rett og slett ikke ‘være vanlig’ i oss, har vi vel? Click to tweet