Tags

, , , ,

Det jeg gjorde når jeg var 7 år gammel – er akkurat det jeg gjør nå 🙂

Det er innlysende for meg nå. Innlysende som i at i det arbeidet du gjør så burde du alltid inkludere det du liker å gjøre og hva du er god til. Nå om dagen så bruker jeg dagene mine til å være Produksjonsdirektør i Statens kartverk Sjø, holde foredrag om kreativitet og branding, blogge samt leke med min 6 år gamle sønn.

Men det var ikke alltid slik. Eller….? Faktisk var det alltid slik. Det tok meg bare laaaang tid før jeg innså akkurat det.

Jeg holder på med noe som jeg håper kan bli en bok til slutt men det er ikke den første boken jeg har laget, på langt nær. Min første bok var kalt ’Daleks in Vain’ og ble skrevet i 1974 når jeg var 7 år gammel – rett før vi flyttet til Ørlandet. Jeg hadde bodd i UK sammen med mine foreldre og gått på privatskole og var glødende opptatt av 2 ting: Dr. Who og Star Wars. ’Daleks in Vain’ var innbundet som en bok og en av lærerene mine lærte meg å laminere slik at boken hadde ett cover som var laminert.

Jeg produserte mine egne månedlige magasiner og lagde talløse tegneserie striper om nettopp Dr. Who og Star Wars – den mest omfattende var en saga om ’The Adventures of Boba Fett’. De ble produsert som bøker med spørsmål/svar, fakta, abonnement informasjon, dato og pris.

Jeg elsket å skrive historier uavhengig av om jeg ble bedt av en lærer å gjøre det eller ei. 2 av mine engelske øvelsehefter når jeg gikk i klasse 1M fikk karakteren ’12/10 Excellent!’ av læreren min. Dette betyr en av to ting: Enten var jeg ett literært geni eller så var ikke min engelsk lærer særlig god i matte.

Innen jeg var 12 flyttet vi tilbake til Norge igjen og jeg begynte på barneskolen her i landet – jeg hadde allerede slukt ’The Lord of the Rings’ og skrev mine egne fantasy historier. Noen tok form som ’Fighting Fantasy – Choose your own adventure’ bøker (ønsker du bruke trylleformelen, gå til side 44 etc…). Igjen, disse ble produsert som komplette bøker med illustrasjoner. Jeg gikk så opp i mitt arbeid at det fikk min lærer til å skrive ett brev til mine foreldre. Hva tror dere at det stod i brevet? At jeg var veldig dyktig i det jeg gjorde? At jeg tydelig hadde funnet mitt kall i livet? Nei, det stod: ’Både skolen og foreldre må aktivt samarbeide for å få Njål til å slutte med fantasitøyset hans’.

Hvor mange av oss har noensinne fått (av og til velment) negativ tilbakemelding på kreativitet? Hvor mange av oss har ikke fått vår kreativitet og positivitet effektivt sablet ned? Vår pasjon slukket? Jeg hadde ikke noe mer støtte for min skriving og tegning. Det ble sakte men sikkert plassert til side dømt av alle som en uviktig, uvesentlig avledning og en distraksjon fra ordentlige viktige ting som Kjemi, Fysikk og Matte.

Her er formelen for utmerkelse eller talent:

Utmerkelse = ønske + intens øvelse

Men for at de to parameterene på høyre side skal kunne gjennomføres så må vi tilføye noe mer til formelen. Noe som vi alle kan bidra til:

Talent = ønske + intens øvelse + mulighet + oppmuntring

Vår jobb, alles jobb, er å sikre muligheten til å forsøke nye ting, utforske og utfordre forskjellige interesser, stille spørsmålstegn ved vedtatte sannheter. Vår jobb, alles jobb, er å oppmuntre til innsats når vi ser en interesse utvikle seg.

Hva var ditt ønske når du var yngre?

Hva har du gitt avkall på – på grunn av kritikk eller mangel på oppmuntring?

Så, her er jeg – gjør det samme nå som når jeg var 7 – bruker fantasien og kreativiteten daglig i lek og alvor. Enkelte ganger så tenker vi at våre drømmer er ’der ute ett sted’ og på en måte distansert fra oss. Jeg har innsett at mine var her hele tiden. Det tok meg bare så lang tid før jeg innså at mine håp, drømmer og min pasjon har alltid vært med meg.

John Lennon’s tante Mimi sa til ham når han startet the Beatles, “A guitar’s all right John, but you can’t make a living out of it”.

Er du ett offer av ’anstendighetens’ stemme som har manipulert deg til å tenke på det du burde gjøre, ikke hva du kunne gjøre? Har din kreativitet blitt sløvet og fordummet, din pasjon slukket? Eller legger du igjen en bit av deg selv i din arbeidsdag, hvem du er, hva du er, hva du er god i, hva du liker? Jeg håper du gjør det!

Heldigvis har jeg med tiden funnet tilbake til kreativiteten og bruker den nå aktivt når jeg arbeider i Kartverket og når leker med min sønn – hva hadde vi vel vært uten kreativitet?