Tags

, , , , , ,

Så du har fått deg en lederstilling? Du er ikke førstemann – hva burde du tenkt på og hva burde du gjøre? Nedenfor er noen velmente råd fra min side – jeg har syndet mot noen av disse selv og noen har vært dyrekjøpte erfaringer.

Forbered deg før du får en lederstilling

Selv om det i de fleste tilfeller er for sent å forberede seg, så bør det ikke være det. Det er mange ting du kan gjøre for å forberede deg – du kan skaffe deg arbeidserfaring, studere, ta kurser, lese deg opp på teori og lære fra andre.

Det er en ny stilling

Selv om du har fått stillingen fordi du var den beste/flinkeste medarbeideren i din avdeling så er du ikke lenger en medarbeider – du er en leder. De gode nyhetene er at du har tidligere hatt stor suksess i ditt arbeid – du vet hvordan du lærer og fullfører. Aldri glem dette og ikke mist din mojo.

Lær deg situasjonsbetinget lederskap

Situasjonsbetinget lederskap er en nødvendighet for enhver leders rammeverk. Les boken, ta et kurs eller spør en annen leder om hjelp til å lære. Det er i grunnen en modell for å finne ut hvordan hver av dine ansatte skal ledes avhengig av hvor mye støtte de trenger.

Du må bli kjent med dine ansatte

Bruk tid på hver ansatt og få innsikt i deres arbeidsoppgaver, karrierer, utviklingsmål, håp, drømmer, styrker og svakheter, hva de liker og misliker, navnet på barna deres og kjæledyrene, hvor de bor og annet som er viktig for dem. Å bli kjent med dine ansatte bygger tillit.

Lær og praktiser aktiv lytting

Hvis jeg skulle velge kun en evne, så ville jeg sagt at evnen til aktiv lytting er det viktigste å mestre som leder. Click to tweet

Ikke fokuser på detaljene

Fokuser på hva, ikke hvordan. Du er ikke betalt for å gjøre din gamle jobb eller dine ansattes oppgaver.

Du er en leder – ikke en venn

En av de feilene en leder oftest gjør er å forsøke å bli venn med sine medarbeidere. Dette er særlig vanskelig hvis du har blitt forfremmet internt. Når du er en leder så endrer forholdet seg til det som tidligere var dine arbeidskolleger. Du er nå i en posisjon med myndighet og ansvar og det å være venn med en eller flere av dine medarbeidere vil kunne skape rykter om favorisering. Du kan og bør selvsagt være vennlig men det beste du kan gjøre for deg selv er å holde forhold på et profesjonelt nivå.

Det kan forbause deg å oppdage at dine tidligere kollegaer har ‘problemer’

Nye ledere blir ofte sjokkert når de oppdager noen av de produktivitets og personlige problemer den tidligere lederen måtte hanskes med i det stille. Nå er det din jobb å fortsette der den forrige lederen slapp.

Lær å løse produktivitets problemer

Din tidligere leder har kanskje skjøvet problemene under teppet eller skjult dem som skjeletter i skapet. Uansett så må du lære deg en konsistent og effektiv måte å løse produktivitets problemer i sammenheng med problemer med de ansatte. Var det ingen som fortalte deg dette? Det er en del av din jobb!

Behandle hver av dine ansatte med respekt

Aldri, aldri, aldri vik fra dette. Vis alltid respekt! Click to tweet

Bruk de tre magiske ordene: “Hva mener du?”

Å spørre dine medarbeidere om ideer og råd blir sett på som å utvise respekt og gir dem muligheten til å løse sine egne problemer

Fokuser på ditt nye team

Selv om du er leder av ditt eget team så er du også medlem av et helt nytt team – din leders ledergruppe. Horisontalt lederskap er like viktig som vertikalt lederskap.

Vær synlig og tilgjengelig

Ikke la dine medarbeidere beskrive din ledelse som: “Sjefen er aldri tilstede”. Click to tweet

Sett opp team møter og ledermøter i kalenderen din

Gi disse møtene topp prioritet og forbered deg godt til dem.

Omfavn rollen som leder

Dette er ikke så selvsagt som det høres ut. Selv har jeg ledet medarbeidere i mange år før lyset gikk opp for meg og jeg innså hvor ekstraordinært og belønnet ansvarsfullt lederskap kunne være. Ikke ta lett på lederrollen. Click to tweet

Lær og praktiser en coaching modell

Selv om jeg synes coaching kan være ‘farlig’ så er det også nyttig. Coaching kan hjelpe dine medarbeidere til å fjerne blokkeringer og utvikle sitt potensiale. GROW (goals, reality, options and will) er en likeså god modell som andre. Les om det, ta et kurs eller spør noen om de kan lære deg det.

Du kommer til å gjøre noen feil

Rettelse, du kommer til å gjøre mange feil. Venn deg til tanken og, viktigst av alt, lær av feilene du gjør slik at du ikke gjør de igjen. En god dose ydmykhet kommer du også langt med.

Lær å stille de riktige spørsmålene

For mange ledere føler at de må ha alle svarene. Selv om det å bruke din erfaring og ekspertise er en god ting, så er det bedre å stille de rette spørsmålene som kan trigge erfaringen og ekspertisen i ditt team eller i dine medarbeidere.

Ha lommetørkle i skuffen på pulten din

Stol på meg – det er mye gråt involvert i ledelse. Du må lære å takle det på en måte som viser dine medarbeidere respekt.

Les boken av Bob Sutton: “12 things good bosses believe”

Det finnes mange artikler og bøker jeg kunne anbefalt, men denne boken kan enhver leder lese. Les den en gang i året, for eksempel i sommerferien. Det viktigste budskapet i boken: “Get over yourself”.

Abonner på minst 5 lederblogger og les minst en god lederskapsbok i året

Jeg kjenner flere ledere som leser minst en slik bok i måneden, men jeg skjønner ikke hvordan de finner tid til det. Blogger er gratis, lettleste, enkle å fordøye og det finnes mange av dem.

Vær deg selv

Det kalles autentisk lederskap og det innebærer at du er klar på hvem du er, hvor du kommer fra, hva du står for og hva din suksess visjon er. Så trenger du å kommunisere og oppføre deg konsistent slik at det reflekterer dine kjerneverdier.

Utvikle en strategi

Det beste er selvsagt hvis du klarer å motivere de rundt deg til å være med å utvikle visjon, misjon og mål – alt står og faller på engasjement og sammenstilling om felles mål.

Vær klar når det gjelder forventninger

Forventninger burde være en del av ansettelseskriteriene, arbeidsbeskrivelser, utviklingsmål og regler for oppførsel. Forventninger er ikke bare en enveis dialog – spør dine medarbeidere hva de forventer av deg som leder.

Det finnes ingen av- og på bryter

Å være en leder er en 24/7 rolle. Det er ikke noe du kan skru av klokken 16:00. Du er en rollemodell for dine ansatte, god eller dårlig, og din oppførsel setter standarden for den kulturen du skaper for dine medarbeidere. Click to tweet

Vær innflytelsesrik

Din oppgave er nå å skaffe ressursene og støtten som dine medarbeidere trenger for å kunne utføre sine oppgaver, noe som betyr at du må lære deg å bli overtalende i komplekse situasjoner. Det motsatte gjelder også, les omgivelsene og sett konteksten for dine medarbeideres arbeidsoppgaver. Ikke alle kamper kan vinnes – men du trenger heller ikke vinne alle for å vinne krigen. Gjør innrømmelser der du har råd til å gjøre det, vær en forhandler og stå fast på det du ikke kan fire på.

Du må omprofilere deg selv

Se på din nye stilling som muligheten til å omprofilere deg selv og også din medarbeidergruppe

Hold sjefen din oppdatert

Det er viktig å holde sjefen din oppdatert på hva dine medarbeidere utfører og eventuelle problemer slik at sjefen din ikke hører ting fra andre eller får seg ubehagelige overraskelser

Ta tak i personell- og produktivitetsproblemer ASAP

De fleste ledere, meg selv inkludert, vil ofte se seg tilbake og innrømme at de ikke handlet raskt nok på personell- og produktivitetsproblemer. Det er en av de vanskeligste tingene å takle som leder, men også en av de viktigste.

Ta et kurs for nye ledere

Ta deg et kurs, skaff deg en mentor eller bli med i en nettverksgruppe. Ikke bare lærer du teorien om hvordan du skal være leder, men du utvikler også et nettverk av andre nye ledere som du kan sparre med – selv er jeg aktiv innen Directors club i IS og møter ofte andre ledere som jeg kan sparre med.