Tags

, , ,

De fleste ledere vet ikke hvordan de delegerer. Click to tweet

Det er i grunnen ikke så rart siden ingen har heller delegert til dem. Hvordan skal en leder ellers lære delegering?

Jeg går selv i fellen rett som det er – enten gjør jeg jobben selv (selv om jeg burde konsentrere meg om helt andre ting) eller jeg dumper oppgaven på noen andre.

Ledere dumper oppgaver på andre ganske ofte, men det er en stor forskjell på å delegere og det å dumpe oppgaver på andre. Når du delegerer en oppgave til en medarbeider så gjør du det ut fra to grunner:

  • Det må gjøre hverdagen din lettere slik at du kan konsentrere deg om andre viktigere oppgaver

  • Det må hjelpe mottakeren til å lære og vokse

Når du delegerer en oppgave, fremfor å dumpe oppgaven på andre, så gir du den personen den samme autoritet til å fullføre oppgaven som om du skulle gjort den selv. Hvis for eksempel oppgaven er godkjenning av rekvisisjoner, så må personen du delegerer oppgaven til få samme myndighet som deg til å signere. Det betyr ikke at du delegerer all din myndighet til den medarbeideren, bare at du gir myndighet til å løse oppgaven slik du selv ville gjort den. Eksempelvis – hvis du som leder har myndighet til å signere rekvisisjoner på opptil 1 Mill NOK, så kan du delegere oppgaven til å signere opptil 200.000 NOK til en medarbeider – alt over 200.000 NOK må du signere selv mens medarbeideren har da myndighet til å signere alt opptil 200.000 NOK.

Husk alltid at du kan delegere myndighet men ALDRI ansvar. Click to tweet

Det er opp til deg som leder å se til av vedkommende medarbeider har god nok opplæring før du delegerer oppgaver til medarbeideren og at de blir fulgt opp av deg på en god måte. Medarbeideren vil sannsynligvis ikke gjøre ting på samme måte som deg og vil sannsynligvis ikke gjøre det like bra til å begynne med. Det gjør ingenting! Bare pass på så medarbeideren ikke gjør noen brølere og etter hvert vil vedkommende venne seg til oppgaven og delegeringen vil ha vært en suksess. Du har en oppgave mindre å konsentrere deg om og du vil samtidig ha hjulpet en av dine medarbeidere til å utvikle seg videre.