Tags

, , , , , ,

“Det er to ting mennesker ønsker seg mer enn sex og penger — anerkjennelse og ros.” — Mary Kay Ash

En leder får andre mennesker til å føle seg viktige og verdsatt. Click to tweet

En leder er kjempeflink til å skape muligheter til å belønne, anerkjenne og takke sine ansatte. En leder skaper et arbeidsmiljø hvor de ansatte føler seg viktige og verdsatte.

Et viktig særtrekk med lederskap er evnen til å inspirere andre til å følge lederen. Click to tweet

I tillegg til å dele en visjon og retning så må en leder utvikle relasjoner til de menneskene de inspirerer til å følge dem.

En suksessfaktor innen lederskapsrelasjoner er å inspirere mennesker til å strekke seg lengre enn det de ville gjort uten denne relasjonen. Ved å følge en effektiv leder så oppnår og fullfører folk mer enn de noensinne har drømt om var mulig.

Grunnlaget for denne suksessfulle relasjonen er en leders evne til å få de rundt seg til å føle seg viktige.

Å ta hensyn til og interessere seg for andre er alminnelig høflighet. Click to tweet

Spør dine ansatte hvordan helgen har vært. Spør om Veronika vant håndballkampen, osv… Å praktisere alminnelig høflighet er et sterkt verktøy å bygge relasjoner med.

Lytt til hva dine medarbeidere sier. Lytt med full oppmerksomhet til den personen som søker din oppmerksomhet.

 Du får en mengde informasjon fra ideer og meninger av de ansatte. Click to tweet

Hvis du ikke kan gi din fulle oppmerksomhet eller lytte aktivt så vær ærlig og fortell vedkommende hva som gjør at du ikke kan ‘være tilstede’ og avtal at dere skal ta en prat på et senere tidspunkt. Du får en mengde informasjon fra ideer og meninger av de ansatte. Du klarer å få de ansatte til å føle seg spesielle når du lytter til dem. Du skal vite at Veronika hadde en håndballkamp.

Kraftfull, positiv anerkjennelse får folk til å føle seg viktige. Click to tweet

Bruk kraftig og positivt språk når du snakker med andre. Si ‘er du snill’ og ‘takk’ og ‘du gjør en flott innsats’. Si ‘vi hadde ikke klart å nå målet uten deg’, ‘ditt bidrag reddet situasjonen’, osv. Kraftfull, positiv anerkjennelse får folk til å føle seg viktige. Kraftfull, positiv anerkjennelse oppmuntrer dine ansatte til å bidra mer av det samme arbeidet i fremtiden.

Skriv ned ros. Gir du et takke-kort til den ansatte og også husker å ta det med i medarbeidersamtalen så forsterker det den følte styrken av rosen.

Hold det du lover dine ansatte. Hvis du har satt opp et møte på tirsdag så deltar du på møtet. Kansellering bør kun skje unntaksvis. Har du lovet noen et gode? Ikke gjør det med mindre du vet du kan holde ditt ord.

Gi ros mens andre hører på. Click to tweet

Det var ikke du som kom på ideen med en stabsgjennomgang – istedetfor så sier du ‘Det var Arild som tenkte ut denne fremgangsmåten og jeg er enig med ham’. Du føler kanskje at dette høres ut som lederskap gjennom den gyldne leveregel. Det stemmer det – selv om jeg har hørt om en kraftigere regel enn dette. Den platinumbelagte leveregel. I den gyldne leveregel så behandler du andre som du ønsker at de skal behandle deg. I den platinumbelagte leveregel så behandler du andre slik de ønsker å bli behandlet.

Dette er kraftige men enkle måter du kan belønne og anerkjenne andre. Dette er kraftige men enkle måter å få dine ansatte til å føle seg viktige og anerkjente.

Til syvende og sist så må du tro på at andre mennesker er viktige. Click to tweet

Vis at de er viktige. Folk vil da føle seg viktige.