Tags

, , , ,

På et overordnet nivå så er autentisitet det å være ekte – the real thing. Jeg definerer autentisitet som: å være og handle i samsvar med hvem du holder deg ut for å være for andre, og som du holder deg selv ut for å være for deg selv. Merk at sentralt i min definisjon står ”hvem du holder deg ut for å være” – ikke din personlighet, ikke dine tanker, følelser. Tenk på det som en erklæring, en linje i sanden, en forpliktelse til et sett av verdier og/eller en bestemt fremtid.

for å være en leder så forutsetter det at du er absolutt autentisk og ekte Click to tweet

Det jeg har funnet ut for meg selv er at for å være en leder så forutsetter det at du er absolutt autentisk og ekte autentisitet begynner med å være autentisk om din ikke-autentisitet – og nesten ingen gjør dette. Tog du an? For å bli autentisk må du være autentisk (konfrontere sannheten) om hvor du ikke er autentisk om ”hvem du holder deg ut for å være”.

“After years of studying leaders and their traits, I believe that leadership begins and ends with authenticity.” (Bill George, Harvard Business School Professor of Leadership)

Hjernen er en merkelig ting – vi er programmert til å være ikke-autentiske. Du, jeg og nesten alle er ikke-autentiske – i hvert fall i noen tilfeller, til tider, med bestemte personer eller i bestemte situasjoner. Til nå har jeg identifisert to typer ikke-autentisering.

Den første er hvor jeg, du, ofrer vår personlighet, karakter, ånd, forpliktelse, visker ut linjen i sanden i respons til eksternt press: Presset til å fremstå som en bestemt type person, presset til å tilpasse oss en arbeidssituasjon, presset til å ignorere ens egen moral og estetiske innvendinger for å få en mer komfortabel tilværelse. Hvis du tar tiden til hjelp og reflekterer over dette og er villig til å være åpen med deg selv om det du finner så vil du se at du har gått denne veien selv mange ganger.

Den andre er den som holdes skjult for oss av vår egen hjerne. Den eldste delen av vår hjerne er et område som kalles amygdala. Det er denne delen av hjernen som styrer vår ’fight or flight’ respons. Vi er skrudd slik sammen at alle inntrykk styres inn til flere steder i vår hjerne. Den korteste veien et inntrykk må gå er til amygdala og hvis den ’ikke liker’ det inntrykket så setter den i gang en fight-or-flight’ respons. Den gir beskjed om å pumpe adrenalin og noen andre stoffer inn i kroppen vår og dette overstyrer totalt den logiske delen av hjernen vår. Noen av de tingene som kan sette i gang en slik reaksjon er trusler mot vårt eget selvbilde. Eksempelvis er de fleste av oss drevet av å ikke drite oss ut. Derfor stiller vi ikke det spørsmålet vi er redde for skal virke dumt, derfor insisterer vi på at vi har rett (selv om vi kanskje ikke har det) og derfor innrømmer vi ikke at vi ikke skjønner noe. Vi ønsker alle å være beundret, annerkjent, viktig, ha høy status etc. og likevel er nesten ingen av oss villig til å konfrontere hvor desperat vi ønsker å bli beundret. Og hvor lett vi vil gi opp vår autentiske stemme, viske ut vår linje i sanden, i en situasjon hvor vi oppfatter at det å være grei, ærlig, truer oss med et tap av beundring.

I mange tilfeller ønsker vi å bli sett på som loyale medlemmer av en gruppe, selv når vi ikke er det. Click to tweet

Hvor mange av oss spiller lojale rett og slett for å unngå konsekvenser (tap av beundring, se dårlig ut, bli tatt for å ta feil, bli straffet) for å bli oppfattet som ikke lojale, ikke en lagspiller.

Har du lagt merke til hvor lett du vil ofre “som du holder deg selv ut for å være” på grunn av ønsket om å passe inn, bli beundret og belønnet? Dette er hvordan du får “gruppetenkning” og “Bay of Pigs” fiasko og mange som det i organisasjoner.

“We are all guilty of being small in these ways – it comes with being human. We are neurological hard-wired.  Great leaders are noteworthy in having come to grips with these foibles of being human – not eliminating them, but being the masters of these weaknesses when they are leading.” (Werner Erhard…….)